21 jun Wil jij meer energie? Ontdek de kracht van een gezonde leefstijl!
Wil jij meer energie? Ontdek de kracht van een gezonde leefstijl!
Word jij regelmatig moe wakker? Heb je (veel) koffie of suiker nodig om je dag door te komen? Heb je ’s avonds geen puf meer om nog iets te ondernemen? En zou je willen dat je meer energie had, zodat alles niet alleen een stuk makkelijker zou gaan, maar je leven vooral ook veel leuker zou zijn?
In deze blog geef ik je 10 tips om zo energiek en fit mogelijk te worden!
1. Goed slapen
Bij een goed bioritme slaap je snel in en word je ’s ochtends uitgerust wakker, zonder wekker. Helaas is dit bij veel mensen niet het geval. De belangrijkste oorzaak hiervan is de uitvinding van kunstlicht.
Het slaaphormoon melatonine wordt aangemaakt als het donker wordt, waardoor ons lichaam zich langzaamaan voorbereidt op de nacht. Doordat wij tegenwoordig kunstlicht hebben en dus in verlichte ruimtes zitten tot we naar bed gaan, raakt dit proces verstoord. Het blauwe licht van onze elektronische apparaten ontregelt de boel natuurlijk nog meer.
Om iedere nacht de aanbevolen 7-9 uur slaap te krijgen, adviseer ik je daarom om gedurende de avond steeds meer lichten te dimmen en na 21u het liefst geen schermen meer te gebruiken. Creëer daarnaast een ontspannende bedtijdroutine, ga zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed en optimaliseer je slaapomgeving door deze donker, stil en op een koele temperatuur te houden.
2. Genoeg water drinken
Je lichaam bestaat voor 60% uit water. Als je te weinig drinkt, kan dit leiden tot uitdroging, wat verschillende fysiologische effecten heeft op je lichaam. Een van die effecten is vermoeidheid. Uitdroging vermindert namelijk het totale bloedvolume in je lichaam. Hierdoor kan de bloedstroom naar de organen, inclusief je hersenen, afnemen. Een verminderde bloedstroom betekent dat er minder zuurstof en voedingsstoffen naar je cellen worden getransporteerd, wat kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
Drink dus voldoende water gedurende de dag – liefst minimaal 1,5 tot 2 liter – en vermijd (overmatig gebruik van) cafeïne en alcohol, die juist zorgen voor een vochttekort. Zorg dat je altijd een waterfles bij je hebt die je gedurende de dag kunt bijvullen. Als je gewoon water saai vindt, probeer er dan eens fruit of kruiden aan toe te voegen.
3. Gezonde voeding
Wat is gezonde voeding? Er zijn zoveel meningen. Zoveel stromingen. Zoveel experts. En iedereen zegt iets anders. Althans, zo lijkt het. Maar als je alle variaties die er zijn ontleed tot de kern, is de belangrijkste boodschap van vrijwel alle voedingsexperts en leefstijlcoaches (die niet verbonden zijn aan de voedingsmiddelenindustrie en/of overheid; want dubbele agenda) hetzelfde: EET NATUURLIJK.
Het enige waar jij over na hoeft te denken, bij alles wat je in je winkelmandje en in je mond stopt is dit: komt dit product uit een fabriek of uit de natuur? Alles wat ‘bewerkt’ is laat je voortaan liggen. Want dat KOST je lichaam heel veel energie. Alles wat de natuur ons heeft gegeven (en dat is zóveel en zó lekker!), mag je eten. Want dat GEEFT je lichaam heel veel energie. Easy does it!
4. Voldoende beweging
Beweging heeft misschien nog wel een grotere positieve impact op je gezondheid dan gezonde voeding, maar het belang ervan wordt vaak onderschat. Ons lichaam is ervoor gemaakt om te bewegen. En functioneert niet optimaal als we dat niet doen. Sterker nog, er gaat op den duur zoveel haperen in ons lijf, dat het risico op allerlei aandoeningen enorm toeneemt.
Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen, yoga, dansen of andere activiteiten die je leuk vindt. Streef naar minstens 30 minuten matige tot intense lichaamsbeweging op de meeste dagen van de week. Beweging helpt je bloedcirculatie te verbeteren, maakt endorfine vrij (een van de gelukshormonen), bevordert een betere slaap en zorgt voor een hoger energieniveau.
5. Minder schermgebruik
De meeste mensen brengen bizar veel tijd achter een scherm door. Kijk eens naar je gemiddelde schermtijd op je smartphone en je schrikt je rot! Langdurig naar een scherm staren, is om allerlei redenen ontzettend belastend en kost je dus ook veel energie.
Om de vermoeidheid door te veel schermgebruik te verminderen, zijn er een paar dingen die je kunt proberen: regelmatig pauzes nemen van het scherm, je schermtijd beperken, de helderheid van het scherm aanpassen, blauwlichtfilters gebruiken, een goede houding aannemen en oogoefeningen doen om je ogen te ontspannen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen en een gezonde balans te vinden tussen schermgebruik en andere activiteiten in je dagelijks leven.
6. Naar buiten gaan
Te weinig daglicht en frisse lucht kunnen vermoeidheid veroorzaken. En ben je vermoeid, dan is op de bank blijven zitten natuurlijk heel verleidelijk. Maar juist dan kan het enorm helpen om naar buiten te gaan. De verhoogde zuurstoftoevoer en de prikkeling van al je zintuigen geven je weer energie! Maak dus tijd vrij om buiten te zijn, maak een wandeling in de natuur of zoek een rustig park op. Zelfs een korte pauze buiten kan je energieniveau verhogen en je hoofd even helemaal leegmaken.
En er zijn nog veel meer goede redenen om regelmatig naar buiten te gaan. De frisse buitenlucht werkt stressverlagend en rustgevend, zorgt ervoor dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, verlaagt je bloeddruk, verhoogt je geluksgevoel, versterkt je immuunsysteem en zorgt voor een betere nachtrust.
7. Balans tussen inspanning en ontspanning
Te weinig ontspanning kan leiden tot chronische vermoeidheid. Je kunt niet altijd maar ‘aan staan’. Vergeet dus niet om regelmatig een pauze in te lassen, om je batterij weer even op te laden. Zeker als je de hele dag collega’s of andere gezinsleden om je heen hebt. Maak tussen de middag bijvoorbeeld een wandeling, ga een (half) uurtje sporten of doe een ademhalingsoefening of meditatie.
Plan naast regelmatige pauzes ook voldoende me-time in. Doe dit letterlijk, door in je agenda regelmatig een afspraak met jezelf in te plannen. Liefst al ver vooruit. Beloof jezelf dat je die nergens voor afzegt. En doe iets wat jij echt heel leuk of fijn vindt. Dit kan een middagje sauna zijn, een massage, een strandwandeling, ongestoord een boek lezen of je eindelijk inschrijven voor die salsa-cursus. Have fun!
8. Vaker nee zeggen
Constant overbelast zijn door verplichtingen kan uitputting veroorzaken. Stel prioriteiten. Je hoeft niet overal ja tegen te zeggen. Veel mensen zijn geneigd dit te doen, maar het is echt ok om voor jezelf te kiezen als jij een nee voelt. Nee zeggen tegen de ander, is ja zeggen tegen jezelf. Andermans geluk is niet jouw verantwoordelijkheid. Je eigen geluk is dat wel!
En de wereld draait echt wel door zonder jou. Misschien is het even niet handig dat je er niet bent. Maar wat nog veel onhandiger zou zijn, is dat jij ja blijft zeggen terwijl je nee voelt. Want dan komt er vanzelf een dag dat je lichaam op de rem gaat staan. En je langere tijd noodgedwongen overál nee tegen zult moeten zeggen. En laten we eerlijk zijn, dat moment wil je toch liever voorkomen?
9. Leef in het nu
Deze quote van Eckhart Tolle is zo mooi en waar(devol):
“Most humans are never fully present in the now, because unconsciously they believe that the next moment must be more important than this one. But then you miss your whole life, which is never not now.”
Dit is voor mij 1 van de belangrijkste lessen geweest uit al die boeken die ik gelezen heb. Want ja, natuurlijk is het hartstikke goed om doelen te stellen en toekomstdromen te hebben. Maar vergeet niet te genieten van waar je nu staat.
Ook zijn wij mensen geneigd te piekeren over het verleden en de toekomst. Gedachten als ‘had ik maar’ en ‘wat als’ leiden ons niet alleen af van leven in het nu, piekeren is ook ontzettend vermoeiend! We kunnen het verleden niet meer veranderen en de toekomst loopt vaak anders dan we denken, dus waarom zou je je er al zo druk om maken? Bespaar jezelf die energie en leef in het nu!
10. Zingeving
Leef jij een leven in lijn met jouw ziel? Of knaagt er iedere dag iets? Raak jij steeds verder verwijderd van wie jij ten diepste bent?
Ik denk dat het belangrijk is om jezelf deze vraag tenminste 1x per jaar te stellen. Want als jij gevangen zit in een leven dat niet bij je past (of dit nu een baan, relatie, leefstijl, woonplaats of iets anders is), gaat dat knagen. Ga je op den duur klachten krijgen. En raakt je batterij steeds leger en leger.
Andersom zal een leven ‘in alignment’ je alleen maar energie geven. So does your life honor your soul?
Conclusie
Vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Nu je je bewust bent van welke oorzaken op jou van toepassing zijn, kun je ze gaan aanpakken. Zodra je dit doet, zal je al heel snel gaan merken dat je energieniveau omhoog gaat en dat je vermoeidheid afneemt!
Heb je behoefte aan meer begeleiding en ondersteuning? Kies dan voor een 1:1 leefstijltraject waarin ik je gedurende 5 maanden stap voor stap begeleid en je leer hoe jij zo energiek, gezond en fit mogelijk kunt worden.