De natuur - 10 redenen om vaker naar buiten te gaan
320
post-template-default,single,single-post,postid-320,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive
De natuur - 10 redenen om vaker naar buiten te gaan

De natuur – 10 redenen om vaker naar buiten te gaan

De natuur – 10 redenen om vaker naar buiten te gaan

Goed voor jezelf zorgen is zo belangrijk. Dit doe je onder andere door te zorgen voor genoeg balans tussen ontspanning en inspanning. Door gezond te eten. Genoeg te bewegen. Voldoende te slapen. En natuurlijk door jezelf af en toe te verwennen met een massage, ademsessie of iets anders waar jij van ontspant. Maar waar een mens ook echt niet zonder kan, is de natuur. En die is nog gratis en altijd beschikbaar ook!

natuur

Hieronder heb ik 10 redenen om vaker naar buiten te gaan voor je op een rijtje gezet. Hoe vaker je er op uit trekt, hoe groter het effect. Maar ook een kopje koffie in de tuin, een wandeling door het park tijdens de lunchpauze of een ommetje na het avondeten, kunnen al een enorm verschil maken. Waarschijnlijk heb je halverwege het lijstje je jas al aangetrokken om naar buiten te gaan. Geniet ervan!

1. Werkt stressverlagend

We brengen zo ontzettend veel tijd door achter onze schermen. Laptops, ipads, telefoons en tv’s domineren ons leven. Hierdoor staat ons brein altijd aan. Jezelf regelmatig ‘unpluggen’ en naar buiten gaan, geeft je hoofd en lijf de ontspanning die zo hard nodig is om te kunnen herstellen. In de natuur zijn verlaagt bovendien direct je cortisolniveau (het stresshormoon) en je hartslag.

2. Het helpt om je hoofd te legen

Als je in de natuur bent, lukt het jouw hersenen beter om te ontspannen. Er zijn simpelweg veel minder prikkels en de prikkels die er zijn, zijn super rustgevend (denk aan het ruisen van de wind door de bomen en de fluitende vogeltjes). Hierdoor stoppen die eindeloze gedachten en ontstaat er letterlijk meer ruimte in je hoofd.

3. Het werkt rustgevend

De geuren, de geluiden en de prachtige kleuren van de natuur hebben een kalmerend effect op ons. En je parasympatisch zeuwstelsel wordt geactiveerd, waardoor je lichaam overschakelt van de ‘doe-modus’ naar de ‘herstel-modus’. Hè hè… even helemaal niks!

natuur

4. Verbetert je gemoedstoestand

Niet alleen vermindert een groene omgeving sombere en angstige gevoelens. De natuur zorgt er ook voor dat je je blijer en stabieler voelt. En kan zelfs helend werken. Dit komt doordat je serotonine-niveau verhoogt door de buitenlucht. En dat is een neurotransmitter die niet voor niets het geluksstofje heet.

5. Je krijgt er energie van

Ben je vermoeid, dan is op de bank blijven zitten heel verleidelijk. Maar juist dan kan het enorm helpen om naar buiten te gaan voor een lekkere wandeling. De verhoogde zuurstoftoevoer en de prikkeling van al je zintuigen geven je een flinke fysieke en mentale boost!

6. Belangrijke bron van vitamine D

Door vaker buiten te zijn, krijg je meer vitamine D binnen. Een essentiële voedingsstof voor onze gezondheid. Vitamine D is nodig voor botgroei, celgroei en het verminderen van ontstekingen. Maar vermindert ook de kans op allerlei aandoeningen, zoals kanker, osteoperose en hart- en vaatziekten. Omdat we van deze vitamine (zeker in de winter) meestal niet genoeg binnen krijgen via onze voeding, is naar buiten gaan het beste alternatief.

7. Verlaagt je bloeddruk

Als je veel binnen bent, moet je lichaam behoorlijk hard werken om de zuurstof binnen te krijgen die het nodig heeft. Hierdoor verhogen je hartslag en bloeddruk. Naar buiten gaan, waar de hoeveelheid zuurstof die je binnenkrijgt natuurlijk vele malen hoger is dan binnen, verlaagt dus direct je hartslag en je bloeddruk.

8. Verbetert je slaap

Door meer tijd buiten door te brengen krijg je meer daglicht ‘binnen’. En genoeg daglicht is cruciaal voor een goed werkende biologische klok. Als jij overdag voldoende in aanraking komt met daglicht, is jouw interne klok ’s avonds beter in staat om de juiste hoeveelheid melatonine (het slaaphormoon) aan te maken, waardoor jij weer heerlijk zult slapen.

9. Versterkt je immuunsysteem

Buiten zijn zorgt voor een verhoogde activiteit van de witte bloedcellen. En in de natuur wordt je blootgesteld aan microben. Beiden stimuleren en versterken je immuunsysteem. Daarnaast is het verlagen van je stressniveau ook van invloed op je immuunsysteem; als jij minder stress hebt, houdt je lichaam energie over voor ander belangrijke processen!

10. Meer verbondenheid met – en respect voor – de wereld om je heen

Door in de natuur te zijn, voel je je zoveel meer onderdeel van het universum, dan als je je tijd voornamelijk doorbrengt tussen 4 muren. Je ziet nieuwe dingen, hoort nieuwe geluiden, ruikt heerlijke geuren en voelt de zachte ondergrond van het bos of het strand, waar de energie van de aarde doorheen stroomt. Hier laad je letterlijk van op!

natuur