Let it flow - niets doen
3787
post-template-default,single,single-post,postid-3787,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Niets doen

Niets doen

Niets doen

NIETS DOEN

Hoe vaak doe jij niets? En dan bedoel ik niet een leuke serie kijken of scrollen op je telefoon. Of je lunchpauze, waarin je toch verplicht met collega’s zit te socializen of in je hoofd al van alles aan het voorbereiden bent voor die meeting daarna. Nee, echt even helemaal NIETS?

Juist. Dat dacht ik al. Niet vaak (genoeg)! De meeste mensen hebben een negatieve overtuiging over niets doen. Zoals ‘niets doen is voor luie mensen’. Klopt hè? Maar wist je dat je tijdens die momenten van niets doen, juist heel veel doet?

Je geeft je lijf de kans om allerlei belangrijke (herstel)processen in gang te zetten, die alleen actief zijn als jij niks doet. Neem bijvoorbeeld je spijsvertering. Die werkt alleen als jij rust. Niet zo verwonderlijk dat veel mensen aankomen of juist afvallen als ze chronische stress ervaren, toch? Of toch allerlei kwaaltjes krijgen, terwijl ze heel gezond eten. Je lichaam zal overleven (en dat is het signaal dat stress je lichaam geeft: er is gevaar!) altijd voorrang geven boven je spijsvertering.

En er zijn nog veel meer processen die hun werk niet goed kunnen doen als jij altijd maar aan staat: ook de voortplanting en celvernieuwing staan dan achteraan in de rij. Onvruchtbaarheid, versnelde veroudering en een verhoogd risico op allerlei ernstige aandoeningen liggen dus ook op de loer als jij niet genoeg rustmomenten inplant.

En wist je dat je door wél regelmatig rust te pakken veel energieker, productiever en creatiever wordt? De beste ideeën komen echt niet als je in die brainstorm sessie zit met je collega’s, maar juist als je in bed of bad ligt of in de natuur wandelt.

Je mag dus loslaten dat niets doen niks oplevert. Niets doen is super belangrijk! So give yourself a break 😇