Voorkomen is beter dan genezen
4482
post-template-default,single,single-post,postid-4482,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
Sporten met vrienden

Voorkomen is beter dan genezen: het belang van een gezonde, preventieve leefstijl.

Voorkomen is beter dan genezen.

 

In de hectiek van ons drukke leven vergeten we regelmatig het allerbelangrijkste: onze gezondheid.

De voornaamste reden en tevens grootste valkuil? We denken dat we gezond zijn zolang we geen klachten ervaren. Helaas betekent afwezigheid van ziekte niet dat je gezond bent. Vaak komt het niet goed voor jezelf zorgen pas veel later – soms na enkele maanden, regelmatig pas na jaren – tot uiting in de vorm van allerlei vage klachten, een burn-out of zelfs ziekte.

En dan kan het een flinke zoektocht worden om beter te worden. Want een ongezonde leefstijl heeft invloed op zoveel belangrijke processen, dat je gezondheid op allerlei vlakken kan gaan haperen. En zie dan de oorzaak (of oorzaken) maar eens te achterhalen. En dát je beter wordt is helaas geen garantie. Want een schrikbarend aantal mensen (10 miljoen in Nederland alleen) heeft 1 of meer chronische aandoeningen. En meer dan de helft hiervan is leefstijlgerelateerd.

Preventief investeren in je gezondheid is daarom zo ontzettend belangrijk. Voorkomen is echt beter dan genezen! En het is geen hogere wiskunde. Kleine veranderingen in je dagelijkse gewoonten kunnen een wereld van verschil maken voor je gezondheid op de lange termijn.

Door vandaag nog te beginnen met gezonde keuzes te maken – zoals het eten van onbewerkte en natuurlijke voeding, regelmatig bewegen, minder zitten, genoeg slapen en zorgen voor voldoende ontspanning – versterk je jouw algehele gezondheid.

Maar er zijn meer redenen om je leefstijl aan te passen, dan alleen het verbeteren van je fysieke gezondheid.

 

1. Kwaliteit van leven

Een preventieve leefstijl draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven. Als jij gezond bent, zit je veel lekkerder in je vel. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel zal je meer balans ervaren. Je hebt veel energie, je hoofd is helder en je voelt je stabiel. Kan je je voorstellen hoeveel makkelijker alles dan gaat? En hoeveel meer je geniet van alles wat je doet als je je zo goed voelt?

 

2. Mentale gezondheid en welzijn

Een preventieve leefstijl heeft niet alleen invloed op je fysieke gezondheid, maar ook op je mentale gezondheid en welzijn. Lichaamsbeweging en gezonde voeding dragen bij aan de afgifte van endorfines, ook wel bekend als ‘gelukshormonen’. Deze chemische stoffen kunnen je humeur verbeteren en gevoelens van stress en angst verminderen. Door ook mentaal gezonder en weerbaarder te worden kun je burn-out en andere psychische aandoeningen voorkomen.

 

Mentale gezondheid

 

3. Inspiratie voor anderen

Mensen zijn kuddedieren. We willen graag bij de groep horen. Heeft de groep (je vrienden/familie/collega’s) waar jij bij hoort een ongezonde leefstijl? Dan is de kans zeer groot dat jij die ook hebt. Het is niet makkelijk om degene te zijn die dit doorbreekt, want mensen voelen weerstand tegen verandering. We zijn namelijk ook gewoontedieren. Maar het is niet onmogelijk!

Als jij het goede voorbeeld geeft door te investeren in een preventieve leefstijl, inspireer je de mensen om je heen om hetzelfde te doen. Jouw gezonde keuzes kunnen vrienden, familie en collega’s aanzetten tot positieve veranderingen in hun eigen leefstijl. Hierdoor kunnen we samen een ripple effect creëren en zorgen dat gezond leven het nieuwe normaal wordt, in plaats van elkaar steeds te verleiden om ongezonde keuzes te maken.

 

4. Kostenbesparend

Investeren in een preventieve leefstijl is ook kostenbesparend. Gezonde gewoonten verlagen op de lange termijn je kans op chronische aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen en obesitas, wat uiteraard de zorgkosten verlaagt*, maar ook in jouw eigen portemonnee voelbaar zal zijn.

Als jij niet lekker in je vel zit, heb je er namelijk alles voor over om je beter te voelen. Maar omdat je als leek vaak niet weet waar je moet beginnen, kan het zomaar zijn dat je honderden euro’s hebt uitgegeven aan allerlei (vaak niet vergoede) behandelingen of veelbelovende supplementen, zonder ook meer 1 stap verder te komen.

En als je echt ziek wordt en daardoor (soms langere tijd) niet kan werken, ga je dat natuurlijk helemaal merken. Dan daalt je inkomen gewoon met 30%. Als je geluk hebt. Want niet iedereen heeft recht op een uitkering. En die uitkering houdt ook een keer op.

Voorkom dit toekomstscenario door vanaf nu gezond te gaan leven. Het levert je alleen maar heel veel op!

* Wat betreft die zorgkosten: die rijzen al jaren de pan uit. Omdat zoveel mensen ongezond leven en ziek worden, moeten wij allemaal ieder jaar nóg meer premie betalen. Dit kan niet zo doorgaan. De situatie wordt op een dag onhoudbaar. Want wie kan zo’n hoge premie straks nog betalen? Het is echt tijd om wakker te worden!

 

Zorgkosten

 

Ik hoop dat ik je met deze blog geïnspireerd heb om gezondere keuzes te gaan maken. Kan je hier wel wat hulp en begeleiding bij gebruiken? Ik sta voor je klaar! Met mijn leefstijltraject begeleid ik je in 5 fases (gedurende 5 maanden) naar een nieuwe, gezonde leefstijl. Zodat jij de beste, meest gezonde en gelukkigste versie van jezelf kunt zijn!